Шведська компанія SeaTwirl підписала контракт із глобальним оператором Westcon на будівництво та розгортання біля берегів Норвегії своєї першої 1-МВт плавучої вітряної турбіни з вертикально орієнтованою віссю обертання. Вертикальна орієнтація турбіни обіцяє безліч вигод, головною з яких стане можливість встановлення далеко в морі, де завжди сильні вітри. Досвідчений проект дозволить довести ефективність такого підходу практично.

В Норвегии построят тестовый 135 метровый вертикальный ветряк

Компанія була офіційно заснована в 2012 році для реалізації ідеї, яка вперше показана у вигляді прототипу вертикально орієнтованої плавучої вітряної турбіни ще в 2007 році. У 2015 році біля узбережжя шведського міста Люсекіль компанія встановила новий потужніший прототип         

турбіни - 30-кВт установку S1. Надводна частина турбіни мала висоту 13 м, а підводна (противага) — 18 м. Ця установка вже сім років виробляє енергію для міста і довела здатність витримувати ураганні вітри та штормове хвилювання.

Нова 1-МВт турбіна стане першим комерційним продуктом SeaTwirl. Турбіна S2x буде виведена в море біля Бокна у Норвегії. Висота надводної частини досягне 55 м, а підводна піде на 80 м нижче за рівень моря. Турбіну буде відбуксовано в море на ділянку з глибиною не менше 100 м. Введення об'єкта в експлуатацію очікується у 2023 році з випробувальним терміном близько п'яти років. Успіх дозволить SeaTwirl перейти до розробки плавучих турбін з вертикальною орієнтацією потужністю від 6 до 10 МВт і, в перспективі, до 30 МВт і більше, що вдвічі потужніше за найпродуктивніші наземні вітряні установки.

Вертикальна орієнтація турбіни і лопатей знижує навантаження на підшипники валу, що робить цей вузол дешевшим і довговічнішим, а нижнє розташування генератора (на рівні моря) полегшує обслуговування і дозволяє уникнути дорогих монтажних висотних робіт, як і проекту високоміцні та дорогі допоміжні баштові конструкції. Вертикально орієнтовані лопаті повинні витримувати вітер до 50 м/с та працювати аж до швидкості вітру 25 м/с, що для більшості вітряних турбін із горизонтально орієнтованою турбіною та лопатями є критичними умовами експлуатації.

Обіцяна SeaTwirl нормована вартість електроенергії (англ. Levelised Cost of Energy, LCOE) 1-МВт плавучої турбіни буде нижчою за $50 за МВт·год, що приблизно відповідає сучасному стану справ у наземній вітряній генерації. У той же час висунуті далеко в море турбіни зможуть зайняти найвигідніші з точки зору вітрів поля і не займатимуть дорогоцінної землі. До того ж, їх можна мати набагато щільніше, оскільки при вертикальній орієнтації лопатей їх вплив на сусідні турбіни незначний.

Матеріали сайту newatlas.com


На сайті 89 гостей та 0 користувачів