Нове дослідження показало, що встановлення сонячних панелей на дахах автомагістралей може значно зменшити викиди вуглекислого газу і кількість дорожньо-транспортних пригод. Ця амбітна ідея передбачає покриття світових автомагістралей сонячними панелями, що скоротить світові викиди вуглецю приблизно на 28% за рахунок зниження потреби у викопному паливі.

Дослідження, опубліковане в журналі Earth’s Future, передбачає створення мережі сонячних панелей над автомагістралями і великими дорогами, які генеруватимуть електроенергію і захищатимуть автомобілі від негоди. Провідний автор дослідження Лін Яо з Китайської академії наук зазначив, що подібні пілотні програми вже існують, але не в такому масштабі.

41 Цікава ідея Сонячні панелі на автомагістралях можуть скоротити

Фото: Earth’s Future

Сонячні панелі, встановлені над автомагістралями, можуть генерувати 17,58 петават-годин електроенергії на рік, що становить понад 60% світового споживання електроенергії у 2023 році. Це рішення може допомогти досягти цілей щодо обмеження глобального потепління до 1,5 градусів Цельсія, встановлених Міжнародною групою експертів зі зміни клімату.
Ідея виникла у Яо під час поїздки шляхопроводом. Він помітив, що дороги утворюють мережу, і задумався, чому б не перетворити їх на мережу фотоелектричних систем. Використання вже освоєних земель для вироблення електроенергії знизить попит на енергію з викопних джерел і скоротить викиди вуглецю.

Дослідники вивчили витрати і вигоди встановлення сонячних панелей на автомагістралях по всьому світу. Установка потребуватиме 52,3 млрд сонячних панелей, які генеруватимуть до 17 578 терават-годин на рік. Це вчетверо більше річного виробництва енергії в США.
Встановивши сонячні дахи на основних транспортних артеріях, можна буде генерувати додатково 13 570 терават-годин на рік. Більшість установок будуть зосереджені в густонаселених районах з великою кількістю автомагістралей, таких як східний Китай, західна Європа і східне узбережжя США.

Така масштабна установка може замінити 9,66 гігатонн вуглекислого газу, що виробляється під час спалювання викопного палива на рік, що становить дві третини викидів парникових газів у США у 2022 році. Дахи автомагістралей із сонячними батареями також можуть скоротити смертність від дорожньо-транспортних пригод на 10,8%, особливо в регіонах із великою кількістю опадів, захищаючи водіїв і дорогу від дощу та снігу.

Незважаючи на високі витрати на встановлення та обслуговування, Яо сподівається, що пілотні програми приживуться, і деякі країни почнуть впроваджувати сонячні дахи на шосе у великих масштабах. Він припускає, що такі дахи буде найпростіше встановлювати на довгих, рівних ділянках шосе, таких як на південному заході США.

Це дослідження підкреслює важливість інноваційних рішень для скорочення глобальних викидів вуглецю і підвищення безпеки дорожнього руху.

Матеріали сайту techno.nv.ua


We have 33 guests and no members online