У Сумах на водозаборі встановили сонячну електростанцію (СЕС), яка під час нещодавнього блекауту дозволила водоканалу безперебійно працювати впродовж 4 годин. Досвідом громади з встановлення СЕС поділилася ГО “Екоклуб”. Місцева СЕС працює вже понад 2 місяці. Вона складається з панелей (потужність 100,57, кВт*год) та акумуляторів (потужність 81,6 кВт*год). У парі працюють акумулятори, що накопичують надлишок виробленої електроенергії. Профінансувала встановлення СЕС для громади міжнародна гуманітарна організація. Загалом із 1 травня по 8 липня станція згенерувала 25,32 МВт*год електроенергії, що дозволило зекономити понад 210 тис. грн, які можна використати на інші енергоефективні проєкти.

39 СЕС забезпечує водопостачання Сум під час блекаутів

У сумській громаді підрахували, що для забезпечення стабільної роботи трьох водозаборів та очисних споруд необхідна потужність сонячної електростанції – 1,3 МВт. Місцева влада шукає джерела фінансування для такого розширення. Також вона у пошуках партнерів, щоб обладнати сонячними панелями об’єкти соціальної сфери. У Сумах уже реалізували 3 інші проєкти з встановлення СЕС:

- перша – потужністю 60 кВт на даху міської клінічної лікарні. Вона запрацювала у червні 2023 року. Кошти на встановлення зібрали у межах фандрейзингової кампанії, частину дофінансували з бюджету громади.
- друга – потужністю 7 кВт для опалення теплиці у ботанічному саду. Встановлена за грантові кошти.
- третя – потужністю 60 кВт для дитячої лікарні. Її встановили за грантові кошти від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Станція запрацювала у грудні 2023 року, а за кошти з бюджету громади закупили акумулятори, які забезпечують роботу інфекційного відділення вночі. Крім цього, сумська громада з 2015 року є підписантом ініціативи Європейської Комісії “Угода Мерів”. Торік сумчани оновили зобов’язання, доєднавшись до ініціативи "Угода Мерів щодо Клімату та Енергії", за якою планують скоротити викиди парникових газів щонайменше на 35% до 2030 року. Аби цього досягнути, місцева влада запланувала заходи з підвищення енергоефективності будівель та подальшого розвитку ВДЕ.

Матеріали сайту ecopolitic.com.ua


На сайті 81 гість та 0 користувачів