Норвезька компанія Wind Catching Systems (WCS) представила нестандартну вітроелектричну установку Windcatcher. Вона здатна генерувати у 5 разів більше електроенергії, ніж найбільші вітрогенератори. При цьому її створення вимагає невеликих витрат, завдяки яким можна постачати електрику в мережу за конкурентними цінами одразу після запуску.

Розробка представляє плавучу платформу, на якій встановлена ​​рамна конструкція висотою понад 300 м (приблизно, як Ейфелева вежа). По всій площі цієї опори у шаховому порядку розміщено, судячи з поданих зображень, 110–120 вітряних турбін. ВЕУ закріплюється до морського дна за стандартними технологіями, що застосовуються в нафтогазовій промисловості.

Невеликі ротори Windcatcher можуть повноцінно працювати при швидкості вітру понад 40-43 км/год, при якій звичайні ВЕУ знижують свою ефективність, щоб уникнути руйнування. За словами розробника, за рік плавуча установка виробить на 500% більше електроенергії, ніж одиночна вітротурбіна, а її потужності достатньо для енергопостачання 80 тис. європейських домогосподарств.

40 Конструкція із сотень вітряків висотою з Ейфелеву вежу в 5 разів

Додаткова перевага Windcatcher полягає в тому, що вона збирається відносно невеликих елементів. Завдяки цьому для монтажу конструкції після встановлення плавучої платформи не потрібне застосування кранів або спеціалізованих суден. Крім того, конфігурація рами забезпечує легкий доступ до турбін для їх обслуговування. Розрахунковий термін служби ВЕУ від WCS становить 50 років, а поодиноких великих вітрогенераторів не перевищує 30 років.

Wind Catching Systems стверджує, що нормована вартість електроенергії, виробленої на багатороторних системах, дорівнюватиме або навіть виявиться нижчою від ціни електрики з мережі, одержуваного традиційними способами. У Норвегії та США цей показник зараз дорівнює 105 доларам за мегават-годину. Управління енергетичної інформації Сполучених Штатів прогнозує, що для вітряних електростанцій, які запустять у 2026 році, собівартість виробництва електроенергії становитиме 115,04 долара, хоча в деяких регіонах ця сума може виявитися нижчою за 100 доларів.

Вперше про свою розробку компанія оголосила ще в 2021 році, проте тоді багато хто до цієї концепції поставився з великим скептицизмом. Але за останні три роки WCS досягла значного прогресу в реалізації свого бачення. За цей час компанія отримала понад 13 мільйонів доларів США в рамках різних інвестиційних проектів, у тому числі від GM Ventures, венчурного підрозділу General Motors, та DNV (Det Norske Veritas), міжнародного акредитованого реєстратора, багато ініціатив якого стали основою для міжнародних стандартів.

Матеріали сайту ecotechnica.com.ua


На сайті 80 гостей та 0 користувачів